Er zijn twee soorten optometrisch onderzoek. Een basis onderzoek en een uitgebreid of aanvullend onderzoek.

Basis optometrisch onderzoek

• een vraaggesprek over de gezondheid van jezelf en van je ogen
• een oogmeting (vaak al uitgevoerd door onze opticiens)
• een onderzoek naar de gezondheid van de voorkant van de ogen (hoornvlies, ooglens, oogwit)

Aanvullend of uitgebreid onderzoek

• een basis optometrisch onderzoek
• een nauwkeurigere oogdrukmeting (Goldmann methode)
• onderzoek naar de samenwerking van je ogen
• onderzoek naar de gezondheid van de ogen, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van het oog.

Verder onderzoek nodig?

Blijkt tijdens het onderzoek dat verder onderzoek nodig is? Dan krijg je van ons een rapportage en een gerichte doorverwijzing via je huisarts.

Wil je zekerheid over de gezondheid van je ogen?

De optometrist kijkt naar de totale gezondheid van jouw ogen. En naar eventuele afwijkingen. Zeker op latere leeftijd is een regelmatig optometrisch onderzoek belangrijk. Maar ook wanneer je door erfelijke ziektes in je familie verhoogd risico loopt op bepaalde oogafwijkingen. Veel voorkomende ziektes zoals glaucoom, macula degeneratie of staar kunnen wij vroegtijdig opsporen. Dit maakt een tijdige behandeling mogelijk en voorkomt veel problemen.

Neem een begeleider en een zonnebril mee

Wil je een afspraak maken bij een van onze optometristen? Dan is het verstandig om iemand mee te nemen. Indien je gedruppeld wordt bij een optometrisch onderzoek kan je namelijk tijdelijk enigszins wazig gaan zien. En dan is auto rijden niet mogelijk. Door de oogdruppels worden je pupillen groter en kunnen je ogen ook lichtgevoelig zijn. Het is daarom aan te raden om een zonnebril mee te nemen.

Een afspraak maken?

Een optometrisch onderzoek duurt ongeveer 60 minuten. Wij adviseren om hier een afspraak voor te maken. De kosten van een optometrisch onderzoek worden meestal nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. Jouw zorgverzekering kan het bezoek aan een oogarts in sommige gevallen verrekenen met je eigen risico.